Nieuws

Hieronder vindt u nieuws en blogberichten over de thuisbatterij.

Algemeen: volg deze nieuwskanalen

Thuisbatterij: wel of niet doen?

Musk: 'Zonnepanelen en thuisbatterij van levensbelang', Trump gaat er tegenin

Woensdag 30 januari, 14:11

Tesla-topman en Witte Huis-adviseur Elon Musk noemt een zonnedak en thuisbatterij ‘van levensbelang’, terwijl de regering waar hij deel van uitmaakt juist alles doet om zulke ontwikkelingen tegen te gaan.

In Nederland en Europa zijn zonnepanelen al erg populair, en ook de thuisbatterij begint steeds meer aandacht te krijgen. De VS loopt nog een beetje op Europa achter, maar heeft onder president Biden flink wat zonne-capaciteit bijgebouwd. En dat is belangrijk, zei Elon Musk tijdens de bekendmaking van de nieuwste kwartaalcijfers van Tesla. “Het leven van je familie kan ervan afhangen”, zei de miljardair over de combinatie van een zonnedak en een thuisbatterij….

https://www.bright.nl/nieuws/1254156/musk-zonnepanelen-en-thuisbatterij-van-levensbelang-trump-gaat-er-tegenin.html

 

Thuisbatterij.nl lanceert onafhankelijk vergelijkingsplatform voor energieopslag

Woensdag 29 januari, 14:56

Thuisbatterij.nl kondigt de lancering aan van een nieuw vergelijkingsplatform. Dit platform zal consumenten en bedrijven helpen bij het kiezen en installeren van thuisbatterijen. Het platform biedt uitgebreide informatie over thuisaccu’s, energieopslag en de energietransitie. Ook voorzien zij dagelijks in actueel nieuws omtrent thuisbatterijen en aankoopgidsen. Zij helpen de mensen de juiste keuze te maken wanner het aankomt op de aanschaf en plaatsing van een thuisbatterij….

https://www.emerce.nl/wire/thuisbatterijnl-lanceert-onafhankelijk-vergelijkingsplatform-energieopslag

 

Barst de thuisbatterij-bubbel in 2025? ‘Elke groeimarkt trekt cowboys aan’

donderdag 13 januari, 08:30

Batterijen zijn een groeimarkt. In een jaar tijd verdubbelde het aantal thuisaccu’s in Nederland. Tegelijkertijd neemt ook de kritiek toe, want de opbrengst zou vaak te rooskleurig worden voorgespiegeld. Barst de batterijbubbel in 2025?

Is de thuisbatterij een goed idee? Die vraag stond centraal in een recent item van Radar. Het consumentenprogramma boog zich over de vraag of thuisbatterijen wel zo lucratief zijn als sommige aanbieders doen geloven.

Het is namelijk nogal een aankoop. Een reguliere batterij (5 tot 10 kWh) kost volgens Milieu Centraal tussen de 5.000 en 8.000 euro, al noteert Radar ook uitschieters tot 26.000 euro (voor de goede orde: dan betaal je dus veel te veel). Daarbij geven bedrijven vaak een te positieve voorstelling van zaken over de opbrengst, waarschuwde reclamewaakhond Autoriteit Consument & Markt in december…..

https://www.change.inc/energie/barst-de-thuisbatterij-bubbel-in-2025-elke-groeimarkt-trekt-cowboys-aan-41440

 

Met razendsnelle groei batterijen neemt ook risico op cyberaanval toe

donderdag 2 januari, 12:48

Van de thuisbatterij tot batterijsystemen bij windparken: het aantal accu’s in Nederland neemt de laatste jaren exponentieel toe. Maar met de toename van het aantal batterijen groeit ook de kwetsbaarheid voor een aanval op het elektriciteitsnet.

Terwijl ons land in 2020 nog nauwelijks batterijen telde, waren er het afgelopen jaar al meer dan 40.000 in gebruik. Desondanks vormen batterijen in vergelijking met bijvoorbeeld zonnepanelen nu nog een klein deel van ons energiesysteem.

Maar met een energievoorziening die in rap tempo elektrificeert, wordt het opslaan van energie steeds belangrijker. In de komende jaren moeten batterijen minstens een vijfde van die opslag gaan vormen….

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2550358-met-razendsnelle-groei-batterijen-neemt-ook-risico-op-cyberaanval-toe

 

Bliq en Denim Solar maken doorstart onder The Sharing Group

donderdag 26 december, 6:00

The Sharing Group, de groep achter deelbedrijven zoals MyWheels, EnergyZero en Hegg Energy, neemt energiebedrijven Bliq en Denim Solar op in de bedrijvengroep. Bliq is een leverancier van slimme energiemanagementsoftware voor thuisbatterijen en Denim Solar levert onder eigen naam zonnepanelen. Als onderdeel van The Sharing Group vormen beide bedrijven een belangrijk puzzelstuk in het deelbare energieaanbod van de beweging.

https://www.baaz.nl/bliq-en-denim-solar-maken-doorstart-onder-the-sharing-group

Accu's in auto's en thuisbatterijen gaan veel langer mee dan gedacht

zondag 22 december, 16:49

Batterijen in auto’s en huizen gaan in de praktijk tot wel 40 procent langer mee dan tot voor kort werd gedacht. Autobatterijen blijken zelfs tot 20.000 keer te kunnen laden en ontladen – in theorie zou je er 8 miljoen kilometer mee kunnen afleggen.

“Batterijen ontwikkelen zich nog stormachtiger dan computerchips of zonnepanelen”, zegt Auke Hoekstra, expert in elektrische auto’s van de Technische Universiteit Eindhoven. Hij is onder de indruk van de recente onderzoeksresultaten en zegt dat de ontwikkelingen ‘niet alleen onze mobiliteit, maar ook ons elektriciteitssysteem helemaal op hun kop zetten’.

Het onderzoek naar de levensduur van batterijen in huizen en auto’s, uitgevoerd door de universiteit van Stanford, werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Het onderzoek naar de laadcyclus van autobatterijen komt van de Dalhousie University in Canada….

https://www.rtl.nl/nieuws/binnenland/artikel/5486212/levensduur-autobatterij-thuisbatterij-accu-langer-dan-gedacht

 

Salderingsregeling verdwijnt definitief, thuisbatterij extra interessant

dinsdag 18 december, 10:44

Op dinsdag 17 december heeft een merendeel van de Eerste Kamer vóór het afschaffen van de salderingsregeling gestemd. Daarmee verdwijnt de zonnepanelen salderingsregeling definitief per 1 januari 2027. Wat is de impact op bezitters van zonnepanelen? Wij spraken met het Westlandse installatiebedrijf Recharged.

David gaat van start: “De salderingsregeling is een aantrekkelijke regeling voor eigenaren van zonnepanelen. Een overschot aan zonnestroom, wat bijvoorbeeld in de zomer opgewekt wordt, kan verrekend worden met het eigen energieverbruik. De regeling maakt zonne-energie financieel aantrekkelijk, omdat gebruikers minder betalen voor hun netto energieverbruik.”

https://westlanders.nu/persberichten/salderingsregeling-verdwijnt-definitief-thuisbatterij-extra-interessant/

ACM waarschuwt voor onduidelijke reclames thuisbatterijen

In het kort:

  • ACM raadt huishoudens aan goed onderzoek te doen vóór de aanschaf van thuisbatterijen.
  • Aanbieders van thuisbatterijen geven in verkoopgesprekken vaak een positieve voorstelling van zaken over de financiële opbrengst.
  • Consumenten die problemen bij de aanschaf van thuisbatterijen ervaren kunnen een melding doen bij ACM ConsuWijzer.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet dat er bij consumenten steeds meer interesse is voor thuisbatterijen, mogelijk omdat huishoudens met zonnepanelen terugleverkosten voor zonnestroom willen voorkomen. Thuisbatterijen kunnen – afhankelijk van de manier waarop ze worden gebruikt – helpen om de energietransitie te versnellen. Bijvoorbeeld als ze ingezet worden om zelf opgewekte zonnestroom tijdelijk op te slaan om later op de dag te gebruiken. Thuisbatterijen zijn technisch en financieel gezien ingewikkelde producten. Daarom adviseert de ACM om niet zomaar via een ongevraagd verkooptelefoontje of een advertentie via (sociale) media een thuisbatterij aan te schaffen….

https://www.acm.nl/nl/publicaties/acm-waarschuwt-voor-onduidelijke-reclames-thuisbatterijen

Reactie

Wij hebben ook vernomen dat verschillende aanbieders terugverdien tijden presenteren waar wij ons over verbazen. Het betreurt ons dat deze zaken voor komen en hopen dat deze bedrijven een realistisch beeld zullen gaan schetsen over de aanschaf van thuisbatterijen.

Terugverdientijd thuisbatterij te positief voorgesteld (en de prestaties soms ook)

Nu de salderingsregeling eindigt, overwegen veel mensen een thuisbatterij aan te schaffen. Hoewel veel Radar Panel-deelnemers positief zijn over hun thuisbatterij, hebben de meesten er nog geen 4 seizoenen mee doorstaan – en zijn er nu al twijfels: “Je blijft zitten met overschot in de zomer en tekorten in de winter.” Verkopers blijken bovendien veel te positief over de terugverdientijd.

Radar ondervroeg bijna 16.000 mensen met zonnepanelen, en nog eens 1350 mensen die overwegen om zonnepanelen aan te schaffen. Van degenen die zonnepanelen hebben geeft 3 procent (519 mensen) aan een thuisbatterij te hebben, waarmee ze zonnestroom die ze niet meteen gebruiken zelf kunnen opslaan en later alsnog gebruiken.

Van de mensen die dat niet hebben, maar wel zonnepanelen hebben of willen nemen, overweegt de meerderheid, 56 procent, een thuisbatterij aan te schaffen.

Thuisbatterij in plaats van salderen

Bij maar liefst 83 procent van degenen die een thuisbatterij hebben of de aanschaf ervan overwegen, speelt het afschaffen van de salderingsregeling een rol: in 2027 kun je niet langer de in de zomer opgeslagen energie wegstrepen tegen de in de winter verbruikte energie. Toch is een thuisbatterij niet een volledige vervanging van salderen…

https://radar.avrotros.nl/artikel/terugverdientijd-thuisbatterij-te-positief-voorgesteld-en-de-prestaties-soms-ook-61187

Reactie

Bij Felicity Benelux schetsen wij een realistisch beeld van de terugverdientijd. Wij passen de meterkast en bekabeling dusdanig aan dat u de volledige capaciteit van uw batterij en omvormer kunt gebruiken.

Gemeenten waarschuwen inwoners voor 'aanbieding' van dit energiebedrijf

dinsdag 26 november, 11:00

In meerdere plaatsen in onze provincie zijn de afgelopen weken folders verspreid van energiebedrijf Zonneplan. In de folders wordt de indruk gewekt dat er een project van de gemeente gepromoot wordt. Dit tot onvrede van de gemeenten, want dit is niet het geval. Ze waarschuwen voor de folders, maar geven ook aan dat ze verder weinig tegen de misleidende teksten kunnen doen. Zonneplan laat weten iets met de ‘feedback’ te hebben gedaan.

https://nos.nl/regio/brabant/artikel/580658-gemeenten-waarschuwen-inwoners-voor-aanbieding-van-dit-energiebedrijf

ThuisbatterijNederland: Thuisbatterij kopen? Mis deze 8 cruciale tips niet!

Experts temperen hoge verwachtingen rond thuisbatterij

zaterdag 14 september, 23:03

Grote batterijen kunnen het overbelaste stroomnet helpen ontlasten. De laatste tijd groeit ook de interesse in thuisbatterijen. Commerciële aanbieders zeggen dat particulieren hier flink aan kunnen verdienen.

https://nos.nl/nieuwsuur/video/2537155-experts-temperen-hoge-verwachtingen-rond-thuisbatterij

Energiebedrijven beginnen campagne: gebruik opgewekte zonnestroom meer zelf

dinsdag 16 juli 2024, 07:23

Energiebedrijven willen klanten stimuleren om opgewekte zonnestroom veel meer zelf te gebruiken. De bedrijven gaan om die reden elektrische boilers, batterijen en timers voor huishoudelijke apparaten aan de man brengen.

https://nos.nl/artikel/2529038-energiebedrijven-beginnen-campagne-gebruik-opgewekte-zonnestroom-meer-zelf